Scouting regio Essnlaand

Scouting ’t Volbert  is één van de 20 groepen die deel uitmaakt van de regio Essnlaand. Binnen scouting Nederland bevinden zich weer 48 regio’s. Op deze pagina willen we graag uitleggen wat de regio inhoudt en doet.

Regio Essnlaand

Scouting Regio Essnlaand ligt in het noorden en oosten van Twente. De regio omvat groepen in de plaatsen Enschede (7 groepen), Glanerbrug, Haaksbergen (2), Oldenzaal (3), Losser, Rossum, Denekamp, Ootmarsum, Vasse en Weerselo. Bovendien liggen binnen de grenzen van onze regio het Scouting Buitencentrum De Voshaar (in de omgeving van het Rutbeek) en het regiogebouw Lambarene (achter de Universiteit Twente).

Wat doet de regio?

De regio zorgt onder andere voor de coördinatie van de regionale scoutingactiviteiten. Voor elke leeftijdsgroep is er een regionale activiteit, zoals de Bever-Doe-Dag, de Kwesta-dag, de regionale scoutingwedstrijden, het explorerweekend en de nachthike. De organisatie van deze activiteiten is in handen van vaste of wisselende teams van regiovrijwilligers en groepen.

Verder zorgt de regio ondersteuning van de groepen en vertegenwoordigt zij de groepen in bovenregionale en landelijke organen, waaronder de Landelijke raad van Scouting Nederland. Het regiogebouw Lambarene en de regiotent (7 x 10 meter) worden verhuurd.

Opsomming taken van de regio:

  • Trainingen
  • Regioactiviteiten, minimaal 1 regioactiviteit voor iedere leeftijdsgroep per jaar
  • Ondersteuning van groepen
  • Communicatie in de regio en naar buiten
  • Regioraad, regiobestuur, regio-organisatie, relatie met Steunpunt Overijssel/andere regio’s
  • Afvaardiging naar de Landelijke raad van Scouting Nederland
  • Beheer van regiogebouw Lambarene / regiomateriaal

Organisatie

het regiobestuur, bestaande uit: voorzitter, secretaris, penningmeester, trainingscoördinator, een regiocontactpersoon Noord, een regiocontactpersoon Zuid, een PR-functionaris. Daarnaast maken het Landelijke raadslid en plaatsvervangend Landelijk raadslid deel uit van het regiobestuur, maar deze functies zijn gecombineerd met andere bestuursfuncties. Daarnaast zijn in vele regiovrijwilligers in verschillende taken actief.