Skip to main content

Vanaf 29 april gelden er aangepaste nationale richtlijnen. De versoepeling van de coronamaatregelen geeft jongeren tot en met 18 jaar de ruimte voor sport- en bewegingsactiviteiten op verenigingsniveau, waaronder Scouting. Dit maakt het mogelijk het Scoutingspel met elkaar te spelen met aangepaste richtlijnen. In het kort heeft dit de volgende consequenties voor onze scoutinggroep:

 • Opkomsten voor jeugdleden tot en met 18 jaar (welpen t/m explorers) kunnen weer plaatsvinden als ze in de buitenlucht zijn georganiseerd.
 • Leiding van alle speltakken én jeugdleden in scouts- en explorer leeftijd houden 1,5 meter afstand.
 • Geen fysieke bijeenkomsten en activiteiten voor leden en vrijwilligers van 18 jaar en ouder.
 • Geen overnachtingen, groeps- en regioactiviteiten en evenementen.
 • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis en ziek uit.

De aangepaste richtlijnen hebben invloed op de planning van onze opkomsten. Hierover informeren we jullie graag. Wij hanteren de uitgangspunten uit de factsheet van Scouting Nederland zoals opgesteld op 24 april jl., de aangepaste noodverordening van 28 april jl. van de veiligheidsregio Twente, het Enschedese protocol verantwoord sporten en de adviesbrief jongerenwerk aan burgemeesters van 29 april jl. Meer informatie over hoe Scouting in Nederland omgaat met het coronavirus vind je op www.scouting.nl/coronavirus .

Hoe ziet het aangepaste programma er uit?

 • Welpen en scouts draaien weer opkomst op zaterdag, explorers op vrijdagavond.
 • Vanwege de meivakantie zijn er in week 18 (2 & 3 mei) nog geen opkomsten. De eerste opkomsten zijn op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei.
 • Omdat jullie al genoeg thuis zijn gaan de opkomsten door tijdens het hemelvaartsweekend en pinksterweekend.
 • Er is bij een opkomst minimaal 2 leiding aanwezig.
 • Er draait maximaal 1 speltak tegelijkertijd. Er is voldoende tijd tussen de opkomsten. Leden hebben de tijd om aan te komen en te vertrekken, zonder extra contactmomenten. We hebben ervoor gekozen om t/m de zomervakantie zowel de beide welpenspeltakken en beide scoutsspeltakken als 1 speltak te laten draaien. 
 • Jeugdleden komen (voor zover mogelijk) zelf naar het clubhuis. Als leden gebracht worden blijven ouders bij de fiets of in de auto. Geen ouders ‘aan de kant’ die kijken bij het openen of de activiteiten. Wij adviseren om alleen welpen – indien nodig – te brengen naar het clubhuis.
 • We respecteren dat niet iedereen kán of wil meedoen, bijvoorbeeld omdat een jeugdlid, ouder of leiding in een risicogroep valt, werkt in een cruciaal beroep, verkouden of ziek is.

Hoe informeren we jou over de opkomsten?

Wij informeren via de website en de kalender uiterlijk vrijdagavond 21:00 uur (welpen en scouts) of vrijdagmiddag 15:00 uur (Explorers) voorafgaand aan de opkomst hoe de opkomst georganiseerd wordt (fysiek of online). Onderaan dit bericht vind je de planning zoals die op het moment van publiceren van dit bericht geldt. Deze planning is te vinden in de kalender voor elke speltak en wordt ook daar bijgewerkt.

Aan welke regels houden we ons nog meer?

 • Jeugdleden en vrijwilligers drinken en eten alleen zelf meegebrachte consumpties. We zorgen tijdens de opkomsten niet voor eten en drinken. Je neemt zelf drinken, een mokje en een koekje mee.  We organiseren ook geen kook- of eetactiviteiten
 • Jeugdleden én leiding gaan direct na de opkomst naar huis. Er is geen ruimte voor een nazit en we blijven ook niet hangen buiten het Scoutingterrein.
 • Zorg dat je thuis al naar het toilet bent geweest voordat je naar de opkomst komt. Zo wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van het sanitair.
 • We zorgen bij het sanitair voor voldoende handzeep om handen te kunnen wassen en voor papieren handdoekjes. Voor én na de opkomst van iedere speltak, worden toiletten en wasbakken grondig schoongemaakt. Maximaal 1 lid tegelijkertijd in de sanitaire ruimte.
 • Is het slecht weer? Dan is er geen fysieke opkomst, omdat er binnen in de schuren geen activiteiten mogen plaatsvinden. Online is dan het alternatief. Wij informeren via de website en de kalender uiterlijk vrijdagavond 21:00 (welpen en scouts) of vrijdagmiddag 15:00 uur (explorers) hoe de opkomst georganiseerd wordt.

Welpen: wat kan er weer vanaf 29 april?

 • Tijdens de opkomsten zijn er geen afstandsbeperkingen tussen kinderen in deze leeftijdsgroep.
 • We voorkomen zoveel mogelijk het organiseren van contactspelen, zoals Hollandse Leeuwen of activiteiten waarbij handen vastgehouden moeten worden (bijvoorbeeld Slingertikkertje).
 • We houden ten alle tijden (ook bij momenten, zoals openen en sluiten, een drinkpauze of kringgesprek) 1,5m afstand tussen leiding onderling en tussen de leiding en de kinderen.

Scouts en Explorers: wat kan er weer vanaf 29 april?

 • We organiseren opkomsten waarbij 1,5m te handhaven is tussen leden en tussen leden en leiding.
 • Openen, sluiten en andere momenten waarbij we dichter op elkaar staan, doen we nu ook met 1,5m afstand, of slaan we over.
 • Contactspelen of activiteiten waarbij nauw wordt samengewerkt zijn uitgesloten.

Wat kan er nog niet?

 • Geen fysieke evenementen en andere activiteiten voor leden en vrijwilligers van 18 jaar en ouder.
 • Geplande weekendkampen zijn sinds afgelopen maart niet doorgegaan. Ondanks dat dit mogelijk vanaf 1 juni wel weer toegestaan is, kiezen we ervoor tot de zomervakantie geen weekendkampen te organiseren.
 • De ouder/kind dag op zaterdag 6 juni gaat niet door. We hopen deze in het najaar alsnog te kunnen organiseren.
 • Scouting Nederland organiseert géén landelijke evenementen meer in 2020, ook niet na 1 september (o.a: Exxploraxxion, Jungle Experience, Scouting 4daagsekamp Nijmegen). Er wordt overwogen om alle regionale activiteiten na 1 september ook af te gelasten. De Europese Jamboree is geannuleerd.

Waarover nemen we later een beslissing?

 • De zomerkampen. De geplande JamBoVo (Jamboree Volbert: het gezamenlijke zomerkamp met alle speltakken van 4 t/m 11 juli) in Haltern am See (Duitsland) zal zeer waarschijnlijk in een aangepast vorm georganiseerd worden. Het is mogelijk dat de locatie zal wijzigen en we per speltak een los zomerkamp organiseren. Uiterlijk 1 juni volgt het besluit van Scouting Nederland over eventuele doorgang van de zomerkampen.
 • De doedag van 27 juni. We verwachten dat ons clubhuis zeker wat aandacht nodig heeft vlak voor de zomer.  Indien de doedag doorgaat ontvangen jullie een uitnodiging om samen de handen uit de mouwen te steken.

Corona opkomstplanning vanaf 8 mei 2020

 • Welpen Jongens & Meiden, zaterdag 10:00 uur – 12:30 uur
 • Scouts Jongens & Meiden, zaterdag 14:00 uur – 16:30 uur
 • Explorers, vrijdag 20:00 uur – 22:00 uur

 • De opkomsten gaan door tijdens het hemelvaartsweekend (week 21) en pinksterweekend (week 22).
 • De laatste geplande opkomsten voor de zomervakantie zijn op vrijdag 26 juni voor explorers en zaterdag 27 juni voor welpen en scouts.
 • De eerste geplande opkomsten na de zomervakantie zijn op vrijdag 21 augustus voor explorers en zaterdag 22 augustus voor welpen en scouts.

Mag mijn broertje, zusje, vriend(innet)je of klasgenootje ook meedoen?

Jazeker. We kunnen ons goed voorstellen dat – juist nu – iedereen weer graag buiten wil spelen. Je mag dus zeker iemand meenemen, als je het vooraf overlegd met je eigen leiding. Je kunt meekijkers aanmelden via de website: www.volbert.nl/meekijken . Door meekijkers aan te melden voorkomen we dat het te druk wordt tijdens de opkomst en er onveilige situaties ontstaan.

P.S. Check de kalender op de speltak-pagina van je eigen speltak.

Met stevige groet,
Leiding en bestuur Scouting ‘t Volbert

Open WhatsApp
1
Hulp nodig?
Hi!

Waar kan ik je mee helpen?